Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világ 7 természeti csodájának megszavazása

2009.08.09

A világ 7 természeti csodájáról szóló szavazás az elődöntőbe érkezett. A 2011-ig tartó szavazás 28 elődöntését mutatom be.

A több száz induló közül 28 jutott tovább, sajnos sem a Duna, sem a Balaton nem került be az elődöntőbe. Európából is mindössze néhánynak sikerült.

A végső szavazásból még két kör van hátra, az elődöntő után bennmaradt 21-re egészen 2011-ig lehet szavazni a New7wonders oldalon.

Most pedig jöjjön a 28 elődöntős!

 

Amazónia, Dél Amerika

 

Forrás: AFP

 

Amazónia legnagyobb részét az Amazonas esőerdő teszi ki, melynek 5 millió négyzetkilométeres, területén 9 ország osztozkodik. A határokat nem tisztelő rengeteg, a világ összes esőerdeinek a felét teszi ki. Bár állatvilága rendkívül gazdag, az őserdő irtása miatt veszélyben van. Amazónia nem létezhetne az Amazonas nélkül, ami a legnagyobb vízhozamú folyó a világon. Érdekesség, hogy egyetlen híd sem keresztezi útját a forrástól egészen az Atlanti-óceánig.

 

 

Angel vízesés, Dél-Amerika

 

Forrás: AFP

 

A bolíviai, venezuelai és brazil határon lévő Angell falls a legmagasabb vízesés a földkerekségen. A Niagara vízesésnek is kisebbségi komplexusa lehet, a nála húszszor magasabb Angel vízesés mellett. A zuhatag teljes magassága 1002 méter.

 

Fundy-öböl, Kanada

Forrás: AFP

 

Ha az öböl partján szeretne nyaralót építeni, akkor felejtse el. A Föld legnagyobb dagálya van itt, ami elérheti a 16 métert is. A naponta kétszer érkező 100 milliárd tonnányi víz megteszi a hatását: az öbölben lévő hatalmas sziklák alja elvékonyodott, különleges formákat hozva így létre, amin vándorló madarak ezrei pihennek meg.

 

 

Fekete-erdő, Németország

 

Forrás: AFP

 

Nevét a tobozos fa sötét színéről kapta. A Duna bölcsőjének legmagasabb pontja 1493 méter. Sok más folyó is innen ered, például a Kinzig, a Murg, a Neckar, a Rench. és magyar népmesék állandó kelléke is, az Enz (Ober-Enz - Óperencián túl).

 

Bu Tinah Shoals, Egyesült Arab Emírségek / Marawah

Forrás: AFP

 

A kis szigetvilág az Egyesült Arab Emírségek és Marawah között bújik meg. A jórészt ember által érintetlen természeti rezervátum területén bármiféle halászat tilos, amit járőrök ellenőriznek rendszeresen. A több sziget és homokpad egybekapcsolódásából létrejövő képződmény sehol nem magasodik 3 méterrel a víz fölé.

 

 

Moher sziklái, Írország

 

Forrás: AFP

 

Írország egyik leginkább lenyűgöző látványa. Tudják ezt a filmesek is, a legújabb Harry Potter filmben is láthatóak a szirtek, melyek legmagasabb pontja 214 méter. A sziklák legrégebbi részei több mint 300 millió évesek. Rengeteg állat otthona, többnyire madarak élvezik a gyönyörű kilátást és tűrik a kellemetlen időjárást, azzal az egymilliónál is több turistával, akik évente meglátogatják Moher szikláit.

 

Holt-tenger, Izrael / Jordánia

Forrás: AFP

 

Az erősen sós tenger vize 8,6-szor sósabb, mint az óceán. Nem véletlenül hívják Holt-tengernek; annyira magas a sókoncentráció, hogy egyetlen állat vagy növény sem tudja elviselni ezt az extrém környezetet. Bár az élet számára elviselhetetlen, a tenger gyógyító hatását már az ókorban is ismerték. 420 méterrel a tengerszint alatti mélységével, itt van a legmélyebben fekvő szárazföldi pont a világon.

 

 

El Yunque, Puerto Rico

 

Forrás: AFP

 

A Puerto Rico trópusi szigetén lévő paradicsom, teljes egészében az El Yunque Nemzeti Park része. A legenda szerint itt békák potyognak az égből, aminek van is valóságalapja. A pehelysúlyú Coqui békák különösen nedves időszakokban a fák tetején húzódnak meg és ha támadás éri őket, egyszerűen leugranak. Kis tömegük miatt még csak meg sem sérülnek.

 

Galapagos-szigetek, Ecuador

Forrás: AFP

 

A szigetcsoport Ecuadortól 965 kilométerre, nyugatra található a Csendes-óceánon. A térségben állandó a vulkanikus tevékenység, ezért állandóan változik, újabb és újabb száraz területek nőnek ki az óceánból. Az Ecuadori Nemzeti Park részeként rendkívül egyedi élővilág burjánzik itt; a galapagosi óriásteknős, a kéklábú szula és a tengeri leguánok otthona.

 

 

Grand kanyon, Egyesült Államok

 

Forrás: AFP

 

A Colorado folyó vágta kanyon 6 millió éves. A majdnem magyarországnyi hosszúságú természeti csoda még a legkeskenyebb pontján is 6 kilométer, legszélesebb részein pedig 29 kilométer.

 

Nagy-korallzátony, Ausztrália / Pápua Új-Guinea

Forrás: AFP

 

A világ leghosszabb korallrendszere, 3300 egyedülálló zátonyból, és 2600 kilométeren át húzódó szigetek rendszeréből áll. A hatalmas élő monstrum még az űrből is látható.

 

 

Halong-öböl, Vietnám

 

Forrás: AFP

 

A 120 kilométeren elnyúló öböl közel 2000 szigetet ölel körbe. Némelyiken hatalmas barlangok, másokon csendes halászfaluk lapulnak. Neve "a leszálló sárkányok öblét" jelenti. A legenda szerint, idegenek támadták meg az itt élő embereket, de egy sárkányanya megelégelve a látottakat, a helyiek segítségére sietett. Olyan gyöngyökkel bombázta az ellenség hajóit, melyek vízhez érve Jáde kövekké válnak. S valóban: az öböl egy igazi drágakő!

 

Iguazu-vízesés, Brazília / Argentina

 

A félkör alakban lezúduló víz 275 kisebb vízesésből áll, a legnagyobb, "Ördög Torkaként" is nevezett zuhatag 80 méter magas és a vízesés vízhozamának felét nyeli el. A zuhatagot körülölelő két nemzeti park több száz ritka és veszélyeztetett faj otthona.

 

 

Jeita-barlang, Libanon

 

Forrás: AFP

 

A libanoni turizmus ékköve varázslatos élményben részesíti látogatóit. A mészkőbarlang két nagyobb üregből áll, egyiken egy 6230 méter hosszú folyó vág keresztül. A mészkő és a víz állandó találkozása páratlan karsztképződményeket eredményezett. A világ egyik leghosszabb cseppköve is itt található, 8,20 méteres.

 

Jeju-sziget, Dél-Korea

Forrás: AFP

 

A vulkanikus sziget Korea partjaitól 130 kilométerre, délre található. Korea legnagyobb szigete és legkisebb tartománya is egyben. Központi eleme a kialudt, 1950 méteres Hallasan tűzhányó, amit 360 úgynevezett parazitavulkán vesz körül.

 

 

Kilimandzsáró, Tanzánia

 

Forrás: AFP

 

A Kilimandzsáró egy inaktív vulkán északkelet Tanzániában. 5895 méteres tengerszint feletti magasságával a legnagyobb egymagában álló hegy a világon és Afrika legmagasabb pontja is egyben. Az egyenlítőtől mindössze 320 kilométer távolságban terebélyesedik, ennek ellenére csúcsát állandó hótakaró fedi. Sajnos a globális felmelegedés és a környékbeli emberi tevékenység miatt, évről évre magasabbra tolódik a hóhatár.

 

Komodó, Indonézia

Forrás: AFP

 

A három nagyobb és több kisebb szigetet magába foglaló Komodói Nemzeti Parkot 1980-ban alapították, hogy megvédjék a kihalás felé sodródó komodói sárkányt. Az intézkedés hatására nemcsak az óriásgyík menekült meg, de több szárazföldi és tengeri faj is biztonságba került. Mint a lista megannyi szereplője, ez a terület is vulkanikus eredetű.

 

 

Maldív-szigetek

 

Forrás: AFP

 

A 26 korallzátonyból és 1192 kisebb szigetből álló Maldív-szigetek bekerülésén nincs mit magyarázni. Egyszerűen gyönyörű. Az ország rengeteg turistát vonz, és 2019-re teljesen zöld energiával szeretné fedezni szükségleteit.

 

Mazuri-tavak, Lengyelország

Forrás: AFP

 

Lengyelország északi részén, festői környezetben, mintegy 2000 tó hullámzik csendesen. A tavak létrejöttéhez a jégkorszak kemény jege kellett, ami mélyedéseket vájt a talajba. Sok domb is a fagyos időknek köszönheti létét, hiszen jégtakaró által szállított vagy lerakott kőzettörmelékből, morénákból állnak.

 

 

Matterhorn Olaszország / Svájc

 

Forrás: AFP

 

Európa egyik legismertebb hegyét az alpesi magaslatok közül az utolsók közt mászták meg, nem is nehézsége miatt, sokkal inkább a félelem miatt, amit a korai hegymászókban keltett. Különleges formája sokakat ihletett meg, a Toblerone svájci csokoládé is innen kapta formáját.

 

Milford tengerszoros, Új-Zéland

Forrás: AFP

 

A Fiordland Nemzeti Parkban lévő Milford tengerszoros 15 kilométer hosszát 1200 méter magas sziklák övezik. A természet érdekes dolgokat tud művelni, ha kedve tartja: elefánt és oroszlán formájú sziklákat is kialakított az évezredek során. A meredek sziklafalon buja növényzet kapaszkodik meg, a környező vizekben pedig fókák, delfinek és pingvinek lubickolnak.

 

 

Puerto Princesa földalatti folyó, Fülöp szigetek

 

Forrás: AFP

 

A több barlanggal, álló és függő cseppkövekkel tarkított földalatti folyó 8,2 kilométeren még hajózható is, a turisták nagy örömére. A barlang bejáratánál lévő ősi fák és a kristálytiszta vizű lagúna sok majomfajnak, gyíknak és mókusnak az élőhelye.

 

Sundarbans

Forrás: AFP

 

A Sundarbans deltája ad helyet a bolygó legnagyobb mangrove erdejének. A Bangladestől, Indiáig húzódó erdő életében fontos szerepe van az árapály jelenségnek. Olyan egyedi élőlények lakják a környéket, mint a sótűrő mangrovék, vagy a terület legismertebb állata, a bengáli tigris, melynek alig több mint ezer megmaradt példánya közül körülbelül 500 él itt.

 

 

Table Mountain, Dél-Afrikai Köztársaság

 

Forrás: AFP

 

A találó név (asztalhegy) a hegy formájára utal. A Dél-Afrikai Köztársaság fontos turisztikai látványossága, a lusta látogató akár felvonóval is "megmászhatja". A hegy csak része a változatos és izgalmas Table Mountain Nemzeti Parknak.

 

Uluru, Ausztrália

Forrás: AFP

 

Az Uluru Ausztrália ugyanolyan jelképévé vált, mint a Sydney Operaház. A hatalmas dolomithegy 348 méterrel magasodik a tengerszint fölé alapterülete 9,4 kilométer. Rengeteg látogatóját elbűvölte már, amint kaméleonként váltogatja színét az aranyvöröstől a bíborig, attól függően milyen szögben esik rá a fény. Aki meg akarja mászni, siessen! Az országban vita folyik arról, hogy megtiltsák a megmászását, mert a bennszülöttek szentként tisztelik.

 

 

Vezúv, Olaszország

 

Forrás: AFP

 

Nápolytól dél-keletre szunnyad Olaszország talán leghíresebb vulkánja. A Pompeii és Herculaneum pusztulásáért felelős tűzhányót a világ legveszélyesebb vulkánjai közé sorolják. Mint a legtöbb veszélyes dolog a természetben, a Vezúv is gyönyörű, de ahogyan a környék felett tiszteletet parancsolóan és méltósággal trónol, figyelmezteti az utazót: ha akarná, ismét emberek tömegeit irthatná ki.

 

Yushan-hegy, Tajvan

Forrás: AFP

 

A Yushan Nemzeti Park részeként a Yushan vagy másik nevén Jade-hegy 3952 méteres magasságával tekint le a környező vidékre. A park a szubtrópusitól egészen a hegyvidéki klímáig szinte minden éghajlat övet felvonultat, színes és változatos élővilágot eredményezve.

 

 

Iszapvulkánok, Azerbajdzsán

 

Forrás: AFP

 

A föld 700 iszapvulkánjából 300 Azerbajdzsánban található. Magasságuk többnyire pár méter, de elérhetik a 150 métert is. A kitörés néha földalatti morajjal kezdődik, olykor földrengéssel párosulva majd a forró vízgőzzel kevert iszap és szénsavgáz sisteregve, köveket magával ragadva a levegőbe röpül. Kisebb-nagyobb szünet után a kitörés ismétlődik. 2001-ben Bakutól nem messze 15 méteres volt egy kilövellés.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Viagra 200mg Online Price Canada Kelkirl

(Kelkirl, 2019.10.12 01:09)

Canadian Online Phamacy Cipro Overnight Achat De Viagra En Suisse En Cholet <a href=http://cial40mg.com>cialis 5mg</a> Cialis Generico En Guanajuato Doxycycline Discount Card

Propecia Farmacopea LesSlucky

(LesSlucky, 2019.09.04 11:01)

Viagra Plus Priligy <a href=http://banzell.net>viagra</a> Order Now Free Shipping Fluoxetine Cod Accepted Amex Accepted Online Kamagra Mumbai Order Topamax Pay Pal